Fumaarzuur bij kinderen met psoriasis

D.M.W. Balak, A.M. Oostveen, M.T. Bousema, A.W. Venema, W.P. Arnold, M.M.B. Seyger and H.B. Thio.

Effectiveness and safety of fumaric acid esters in children with psoriasis: a retrospective analysis of 14 patients from the Netherlands. British Journal of Dermatology, juni 2013.

Nederlandse dermatologen behandelden, tussen 2004 en 2012, 14 kinderen met

psoriasis met de dimethyl ester van fumaarzuur. Achteraf werden de resultaten geanalyseerd en gepubliceerd in het British Journal of Dermatology: De gemiddelde leeftijd bij aanvang van de therapie was 15 jaar (8 tot 17 Jaar). De gemiddelde duur van de therapie was 10 maanden (1 tot 80 maanden), met een gemiddelde dosis per dag van 360 mg (240 tot 600 mg). Vijf van de patiŽnten bereikten volledig verdwijnen van de huidafwijkingen, een patiŽnt bereikte een goede verbetering, drie patiŽnten verkregen een gedeeltelijke verbetering en bij vijf patiŽnten werd geen verbetering gezien. De therapie werd over het algemeen goed verdragen, maar twee patiŽnten stopten in verband met bijwerkingen, een met diarree en de ander met opvliegingen. Bijbehorend bloedonderzoek gaf geen aanleiding tot stoppen van de therapie of tot verlaging van de dosis. Er werden geen ernstige bijwerkingen gezien.

Conclusie van de auteurs: Dimethyl Fumaarzuur lijkt een veilig en redelijk effectief middel te zijn voor de behandeling van psoriasis bij jongeren. Verdere en meer studies zijn echter nodig voor het gebruik van dit middel bij kinderen met psoriasis.

Nieuwsoverzicht

Een innovatieve behandeling op natuurlijke basis
22 mei 2017

Twee procent van alle Nederlanders lijdt aan deze vaak erfelijke huidziekte. Gelukkig is het niet besmettelijk, maar patiŽnten worden er soms wel zo op aangekeken…
Lees meer...


Externe audit
13 februari 2017

Ook dit jaar mogen we met gepaste trots melden dat onze kliniek opnieuw het keurmerk certificaat "ZKN" en het certificaat ISO 9001-2015 heeft behaald.
Lees meer...


Drukte bij het maken van behandelafspraken
19 december 2016

De afgelopen weken hebben we een behoorlijke toename gezien van klanten die alvast hun nieuwe sessie voor 2017 willen plannen.
Lees meer...


Oproep psoriasispatienten
27 september 2016

Bijgaande oproep ontvingen wij via de NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie) en is dus niet afkomstig van het Psoriasiscentrum zelf.
Lees meer...


Afscheid van dr. van`t Veen
2 juni 2016

Op maandag 30 mei hebben wij op gepaste wijze stil gestaan bij het komende afscheid van onze gewaardeerde collega dr. van`t Veen.
Lees meer...


Nieuwsflitsen mei 2016
12 mei 2016

Vanaf maart 2016 hebben wij het nazorgtraject weer opgepakt. Dit betekent dat wij al onze klanten benaderen, ongeveer 3 maanden nadat de behandeling gestopt is.
Lees meer...