Ervaringen van een patient

Er zijn momenten dat ik de wanhoop nabij ben. Op dagen dat ik op een onverpakte rol beschuit lijk. Driemaal daags moet huidzuigen (huisstof zit er dan echt niet meer tussen). Psoriasis vrťťt energie. Logisch, met een 30 keer zo snel als normaal werkend – dus op hol geslagen – orgaan, het grootste van het menselijk lichaam.

Met zo’n hopeloze huid bel ik dan maar weer naar ‘Ede’. Naar het behandelcentrum waar ik al vanaf de oprichting in de eindjaren ’80 kom, 30 keer per jaar. Driemaal per week. Vůůr ‘Ede’ was het Boekelo waar ik in een soortgelijk kuurcentrum (nu toegevoegd aan de polikliniek van het ziekenhuis in Hengelo) in bad ging en belicht werd.

‘Peter moet weer naar Ede’ is in ons gezin en verdere familie- en vriendenkring een alleszeggende uitdrukking, ja, een begrip geworden.

Normaal mens

Wonder boven wonder: hoe slecht ik er ook (voor de zoveelste keer) aan toe was, na pakweg drie weken komt mijn geplaagde vel weer tot rust. De tot nu toe medisch onverklaarbare versnelde productie van opperhuidcellen schakelt in de normale versnelling terug en ik begin me weer normaal mens te voelen.

‘Ede’, oftewel het dagbehandelingscentrum aan de Padberglaan, is een onmisbaar stuk van mijn leven.

Alternatieven

Of ik nooit gedacht heb aan andere medische behandelmethoden tegen mijn huidziekte? (‘Huidaandoening’, zo verbeterde ik ooit gesprekspartners, in lang vervlogen tijden waarin de ‘aanvallen’ nog niet zo hevig waren). Natuurlijk wel, als psoriasispatiŽnt probeer je alles wat het medische en zelfs het alternatieve circuit bieden. Voor dr. Dick de Hoop die als mede-oprichter zijn naam aan dit behandelcentrum verbond en op deze beproefde therapie promoveerde, werkte ik zelfs mee aan onderzoeken naar nieuwe medicijnen. Zalf-zonder-naam smeren, bloed laten prikken, urinetests, ik onderwierp me er gewoon aan. Je zou er uiteindelijk maar mensen mee helpen, inclusief jezelf ...

Maar nee, het liep – en loopt – toch telkens weer op ‘Ede’ uit. Een medicijnslikker of ‑spuiter danwel ‑smeerder ben ik nu eenmaal niet. En de resultaten van de behandelingen aan de Padberglaan zijn nu eenmaal ontegenzeggelijk goed. De huid komt tot rust, je krijgt daardoor weer nieuwe energie en bent minder prikkelbaar. Dus ook je omgeving profiteert van ‘Ede’.

Archief

Psoriasis en Cleopatra
6 juli 2011

Ik voel me lekker op mijn gemak in de kliniek, en oefen in de lichtcabine de uitspraak van het woord psoriasis.
Lees meer...


Ervaringen van een patient
6 juli 2011

Psoriasis vreet energie. Logisch, met een 30 keer zo snel als normaal werkende, dus op hol geslagen, huid, het grootste
Lees meer...