Ontstaat psoriasis ten gevolge van bacteriŽn en andere micro-organismen in de huid?

Een antigeen is een stof die door het menselijk afweersysteem als lichaamsvreemd wordt beschouwd. Dus het afweersysteem ziet een antigeen als een indringer die niet in het menselijk lichaam thuishoort. Hierdoor worden er afweerstoffen tegen de indringer gevormd dan wel worden er afweercellen geactiveerd. Het resultaat hiervan is dat er een ontsteking optreedt. Het is een algemeen geaccepteerde theorie dat de bij psoriasis optredende ontstekingen in de huid ontstaan door een reactie van het immuunsysteem op een antigeen.Uiteraard bij hen die een erfelijke aanleg voor psoriasis hebben.

Maar tot nu toe is dit antigeen onbekend gebleken. Engelse dermatologen dragen in het juli nummer van het British Journal of Dermatology* diverse argumenten aan voor de reeds oude gedachte dat het antigeen dat psoriasis opwekt bestaat uit bacteriŽn en andere micro-organismen in de huid, de mond of in de slijmvliezen. Zij doen dit o.a. door de associatie/overeenkomst die psoriasis heeft met de ziekte van Crohn, een chronische darmontsteking.

Mensen met de ziekte van Crohn hebben een vijf keer grotere kans psoriasis te krijgen en omgekeerd krijgen patiŽnten met psoriasis eerder de ziekte van Crohn. Het is algemeen aanvaard dat de ziekte van Crohn, bij hen die voor deze ziekte een erfelijke aanleg hebben, opgewekt wordt door micro-organismen in de darm die door het lichaam onterecht als antigeen worden “herkend”. Gelet op de overeenkomsten tussen de ziekte van Crohn en psoriasis dragen de onderzoekers, naar zij zeggen, bewijzen aan dat micro-organismen in de huid fungeren als antigeen, waardoor psoriasis ontstaat bij mensen die hiervoor een erfelijke aanleg hebben.

* L. Fry, B.S. Baker, A.V. Powles, A. Fahlen and L. Engstrand. Is chronic plaque psoriasis triggered by microbiota in the skin? British Journal of Dermatology, july 2013.

Nieuwsoverzicht

Groot onderhoud op 25 en 26 oktober 2018
1 oktober 2018

Zoals u wellicht weet dienen diverse installaties vervangen te worden om aan de huidige eisen te kunnen blijven voldoen en uw behandeling in ons centrum zo comfortabel mogelijk te kunnen uitvoeren.
Lees meer...


Gewijzigd privacy beleid
7 juni 2018

Wij hebben onlangs onze privacyverklaring aangepast, omdat sinds 25 mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing is.
Lees meer...


Facebookpagina Padbergkliniek
20 februari 2018

Sinds december 2017 operationeel
Lees meer...


ZKN keurmerk 2018
13 februari 2018

Padbergkliniek / Psoriasiscentrum opnieuw gecertificeerd voor ZKN keurmerk
Lees meer...


Een innovatieve behandeling op natuurlijke basis
22 mei 2017

Twee procent van alle Nederlanders lijdt aan deze vaak erfelijke huidziekte. Gelukkig is het niet besmettelijk, maar patiŽnten worden er soms wel zo op aangekeken…
Lees meer...


Externe audit
13 februari 2017

Ook dit jaar mogen we met gepaste trots melden dat onze kliniek opnieuw het keurmerk certificaat "ZKN" en het certificaat ISO 9001-2008 heeft behaald.
Lees meer...