Ontstaat psoriasis ten gevolge van bacteriŽn en andere micro-organismen in de huid?

Een antigeen is een stof die door het menselijk afweersysteem als lichaamsvreemd wordt beschouwd. Dus het afweersysteem ziet een antigeen als een indringer die niet in het menselijk lichaam thuishoort. Hierdoor worden er afweerstoffen tegen de indringer gevormd dan wel worden er afweercellen geactiveerd. Het resultaat hiervan is dat er een ontsteking optreedt. Het is een algemeen geaccepteerde theorie dat de bij psoriasis optredende ontstekingen in de huid ontstaan door een reactie van het immuunsysteem op een antigeen.Uiteraard bij hen die een erfelijke aanleg voor psoriasis hebben.

Maar tot nu toe is dit antigeen onbekend gebleken. Engelse dermatologen dragen in het juli nummer van het British Journal of Dermatology* diverse argumenten aan voor de reeds oude gedachte dat het antigeen dat psoriasis opwekt bestaat uit bacteriŽn en andere micro-organismen in de huid, de mond of in de slijmvliezen. Zij doen dit o.a. door de associatie/overeenkomst die psoriasis heeft met de ziekte van Crohn, een chronische darmontsteking.

Mensen met de ziekte van Crohn hebben een vijf keer grotere kans psoriasis te krijgen en omgekeerd krijgen patiŽnten met psoriasis eerder de ziekte van Crohn. Het is algemeen aanvaard dat de ziekte van Crohn, bij hen die voor deze ziekte een erfelijke aanleg hebben, opgewekt wordt door micro-organismen in de darm die door het lichaam onterecht als antigeen worden “herkend”. Gelet op de overeenkomsten tussen de ziekte van Crohn en psoriasis dragen de onderzoekers, naar zij zeggen, bewijzen aan dat micro-organismen in de huid fungeren als antigeen, waardoor psoriasis ontstaat bij mensen die hiervoor een erfelijke aanleg hebben.

* L. Fry, B.S. Baker, A.V. Powles, A. Fahlen and L. Engstrand. Is chronic plaque psoriasis triggered by microbiota in the skin? British Journal of Dermatology, july 2013.

Nieuwsoverzicht

Training Mindfulness speciaal voor PsoriasispatiŽnten
6 maart 2020

De Padberg Kliniek heeft samen met Marije te Raa een training Mindfulness speciaal voor PsoriasispatiŽnten heeft ontwikkeld.
Lees meer...


Op 5 februari 2020 heeft de jaarlijkse audit plaatsgevonden behorend bij de certificering van de Padbergkliniek / Psoriasiscentrum.
25 februari 2020

Lees meer...


Inloggen digitaal patiŽntenportaal
5 december 2019

Per 1 december kunt u inzage krijgen, in uw eigen, digitale patiŽntenportaal.
Lees meer...


VIPP B1 met succes geauditeerd.
3 juli 2019

Op woensdagmorgen 3 juli heeft het Psoriasiscentrum Ede met goed gevolg de VIPP B1 audit afgesloten.
Lees meer...


ZKN keurmerk 2019 behaald
25 februari 2019

Op 30 januari heeft de jaarlijkse audit plaatsgevonden
Lees meer...


Drukte en wijziging openingstijden
25 februari 2019

Al enige tijd neemt het aantal behandelingen in ons centrum weer toe.
Lees meer...