Digitaal patiëntendossier
LoginEen innovatieve behandeling op natuurlijke basis
Twee procent van alle Nederlanders lijdt aan deze vaak erfelijke huidziekte. Gelukkig is het niet besmettelijk, maar patiënten worden er soms wel zo op aangekeken...
“Psoriasis? Wat is dat?”
Twee procent van alle Nederlanders lijdt aan deze vaak erfelijke huidziekte. Gelukkig is het niet besmettelijk, maar patiënten worden er soms wel zo op aangekeken… Erg vervelend en daar komt ook nog eens jeuk bij! Het merendeel heeft echter slechts een klein plekje, dat goed reageert op zalf. Maar wat doe je als je van top tot teen onder zit? Of als die psoriasis op jouw behaarde hoofd op geen enkele zalf reageert? Dan is dagbehandeling de beste optie!
“Dagbehandeling? Hoe lang duurt dat?”
In een dagbehandelingscentrum krijg je eerst een bubbelbad met zout water. De schilfers laten hierdoor los, waardoor de daarna gegeven UV-B lichttherapie beter in de huid kan doordringen. UV-A, het hoofdbestanddeel van de ‘gewone’ zonnebank, heeft namelijk geen effect bij psoriasis. Die belichting duurt 1 tot 20 minuten, o.a. afhankelijk van het huidtype. Vervolgens geeft de assistente deelbelichtingen van de huiddelen die niet in cabine belicht worden. Bijvoorbeeld het behaarde hoofd of de bilplooi, als daar ook psoriasis zit. Tenslotte kunnen hardnekkige plekken apart na behandeld worden met olie of crème met natuurlijke ingrediënten. In totaal duurt de behandeling 60 tot 120 minuten en voor een optimaal resultaat wordt dit 2 à 3 x per week gedaan. Maandag t/m zaterdags tussen 8 en 20 uur. Maximaal 30 keer, maar soms hebben patiënten na 15 behandelingen al een volledig gave huid!
“Wow! Ook in ziekenhuis mogelijk?”
Ja, lichttherapie wordt ook in een ziekenhuis gegeven. Maar daar is een voorafgaand bad zelden mogelijk. En dat geldt ook voor de aanvullende deelbelichtingen. Bovendien alleen tussen 8.30 en 16.30 uur, als de meeste mensen naar werk of school moeten… Dat is juist de innovatie geweest van het ZBC Psoriasis Dagbehandelingscentrum Midden Nederland, op een steenworp afstand van het CS Ede-Wageningen. Specialistische behandelingen door ervaren assistentes onder leiding van dermatologen, die ook in het ziekenhuis werken. Op een tijdstip dat het de patiënt het beste uitkomt.
“Innovatief! Op natuurlijke basis?”
In de dagelijkse praktijk kunnen veel psoriasispatiënten goed met lokale corticosteroïden worden behandeld. In de volksmond ‘hormoonzalven’ geheten. En als dat 2 tot 4 weken iedere dag gebeurt en daarna wordt afgebouwd tot bijvoorbeeld 3 opeenvolgende dagen per week, dan heeft dat ook geen bijwerkingen. Maar zoals al eerder gezegd: bij sommige mensen werkt dit onvoldoende. En dan is psoriasis dagbehandeling een uitstekend alternatief. Waarbij gelijktijdig gebruik van corticosteroïden sowieso wordt afgeraden, omdat de psoriasis anders na de kuur sneller terugkomt. Wel maken we gebruik van oorspronkelijk natuurlijke stoffen, bijvoorbeeld salicylzuur uit de wilgenbast, cignoline uit de Braziliaanse Araroba boom en koolteer uit afzettingen van plantenresten die in het geologisch verleden zijn gevormd. De zoutbaden imiteren de zee en de lichtcabines de zon. Waarbij opgemerkt moet worden dat onze UV-B lichtcabines alleen 311 nm licht geven. En dus niet tussen de 280 en 300 nm, het kankerverwekkende deel van natuurlijk zonlicht. Over huidkanker gesproken: alleen bij chronische blootstelling, jaar in, jaar uit, neemt dat risico toe. Gelukkig dus niet als het slechts maximaal 10 weken per jaar gebeurt.
“Waar vind ik meer informatie?”
Zie www.padbergkliniek.nl . Met een verwijsbrief van huis- of huidarts bent u altijd welkom!
Padberglaan 10
6711 PD EDE
T 0318-650776

wachtlijsten

team

kwaliteit

meeste verzekeraars
Klanttevredenheid
Psoriasis Dagbehandelingscentrum Midden-Nederland wil graag weten hoe haar patiënten de kwaliteit van zorg ervaren, middels een klanttevredenheidsonderzoek.
Het behandelteam
De dermatologen die aan het Centrum zijn verbonden, stellen de diagnose vast en begeleiden de behandeling. Alle behandelassistentes zijn gediplomeerd voor dermatologische behandelingen en volgen periodiek cursussen om hun kennis op niveau te houden, en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen.