Een innovatieve behandeling op natuurlijke basis

Twee procent van alle Nederlanders lijdt aan deze vaak erfelijke huidziekte. Gelukkig is het niet besmettelijk, maar patiŽnten worden er soms wel zo op aangekeken...

“Psoriasis? Wat is dat?”
Twee procent van alle Nederlanders lijdt aan deze vaak erfelijke huidziekte. Gelukkig is het niet besmettelijk, maar patiŽnten worden er soms wel zo op aangekeken… Erg vervelend en daar komt ook nog eens jeuk bij! Het merendeel heeft echter slechts een klein plekje, dat goed reageert op zalf. Maar wat doe je als je van top tot teen onder zit? Of als die psoriasis op jouw behaarde hoofd op geen enkele zalf reageert? Dan is dagbehandeling de beste optie!

“Dagbehandeling? Hoe lang duurt dat?”
In een dagbehandelingscentrum krijg je eerst een bubbelbad met zout water. De schilfers laten hierdoor los, waardoor de daarna gegeven UV-B lichttherapie beter in de huid kan doordringen. UV-A, het hoofdbestanddeel van de ‘gewone’ zonnebank, heeft namelijk geen effect bij psoriasis. Die belichting duurt 1 tot 20 minuten, o.a. afhankelijk van het huidtype. Vervolgens geeft de assistente deelbelichtingen van de huiddelen die niet in cabine belicht worden. Bijvoorbeeld het behaarde hoofd of de bilplooi, als daar ook psoriasis zit. Tenslotte kunnen hardnekkige plekken apart na behandeld worden met olie of crŤme met natuurlijke ingrediŽnten. In totaal duurt de behandeling 60 tot 120 minuten en voor een optimaal resultaat wordt dit 2 ŗ 3 x per week gedaan. Maandag t/m zaterdags tussen 8 en 20 uur. Maximaal 30 keer, maar soms hebben patiŽnten na 15 behandelingen al een volledig gave huid!

“Wow! Ook in ziekenhuis mogelijk?”
Ja, lichttherapie wordt ook in een ziekenhuis gegeven. Maar daar is een voorafgaand bad zelden mogelijk. En dat geldt ook voor de aanvullende deelbelichtingen. Bovendien alleen tussen 8.30 en 16.30 uur, als de meeste mensen naar werk of school moeten… Dat is juist de innovatie geweest van het ZBC Psoriasis Dagbehandelingscentrum Midden Nederland, op een steenworp afstand van het CS Ede-Wageningen. Specialistische behandelingen door ervaren assistentes onder leiding van dermatologen, die ook in het ziekenhuis werken. Op een tijdstip dat het de patiŽnt het beste uitkomt.

“Innovatief! Op natuurlijke basis?”
In de dagelijkse praktijk kunnen veel psoriasispatiŽnten goed met lokale corticosteroÔden worden behandeld. In de volksmond ‘hormoonzalven’ geheten. En als dat 2 tot 4 weken iedere dag gebeurt en daarna wordt afgebouwd tot bijvoorbeeld 3 opeenvolgende dagen per week, dan heeft dat ook geen bijwerkingen. Maar zoals al eerder gezegd: bij sommige mensen werkt dit onvoldoende. En dan is psoriasis dagbehandeling een uitstekend alternatief. Waarbij gelijktijdig gebruik van corticosteroÔden sowieso wordt afgeraden, omdat de psoriasis anders na de kuur sneller terugkomt. Wel maken we gebruik van oorspronkelijk natuurlijke stoffen, bijvoorbeeld salicylzuur uit de wilgenbast, cignoline uit de Braziliaanse Araroba boom en koolteer uit afzettingen van plantenresten die in het geologisch verleden zijn gevormd. De zoutbaden imiteren de zee en de lichtcabines de zon. Waarbij opgemerkt moet worden dat onze UV-B lichtcabines alleen 311 nm licht geven. En dus niet tussen de 280 en 300 nm, het kankerverwekkende deel van natuurlijk zonlicht. Over huidkanker gesproken: alleen bij chronische blootstelling, jaar in, jaar uit, neemt dat risico toe. Gelukkig dus niet als het slechts maximaal 10 weken per jaar gebeurt.

“Waar vind ik meer informatie?”
Zie www.padbergkliniek.nl . Met een verwijsbrief van huis- of huidarts bent u altijd welkom!

Padberglaan 10
6711 PD EDE
T 0318-650776

Korte
wachtlijsten
Deskundig
team
35 jaar
kwaliteit
Vergoed door de
meeste verzekeraars

Het Psoriasis Dagbehandelingscentrum gaat haar behandelingen per 1 januari 2024 stoppen

Helaas moeten wij meedelen dat het Psoriasis Dagbehandelingscentrum haar behandelingen per 1 januari 2024 gaat stoppen.

Klanttevredenheid

Psoriasis Dagbehandelingscentrum Midden-Nederland wil graag weten hoe haar patiŽnten de kwaliteit van zorg ervaren, middels een klanttevredenheidsonderzoek.