Fumaarzuur bij kinderen met psoriasis

D.M.W. Balak, A.M. Oostveen, M.T. Bousema, A.W. Venema, W.P. Arnold, M.M.B. Seyger and H.B. Thio.

Effectiveness and safety of fumaric acid esters in children with psoriasis: a retrospective analysis of 14 patients from the Netherlands. British Journal of Dermatology, juni 2013.

Nederlandse dermatologen behandelden, tussen 2004 en 2012, 14 kinderen met

psoriasis met de dimethyl ester van fumaarzuur. Achteraf werden de resultaten geanalyseerd en gepubliceerd in het British Journal of Dermatology: De gemiddelde leeftijd bij aanvang van de therapie was 15 jaar (8 tot 17 Jaar). De gemiddelde duur van de therapie was 10 maanden (1 tot 80 maanden), met een gemiddelde dosis per dag van 360 mg (240 tot 600 mg). Vijf van de patiŽnten bereikten volledig verdwijnen van de huidafwijkingen, een patiŽnt bereikte een goede verbetering, drie patiŽnten verkregen een gedeeltelijke verbetering en bij vijf patiŽnten werd geen verbetering gezien. De therapie werd over het algemeen goed verdragen, maar twee patiŽnten stopten in verband met bijwerkingen, een met diarree en de ander met opvliegingen. Bijbehorend bloedonderzoek gaf geen aanleiding tot stoppen van de therapie of tot verlaging van de dosis. Er werden geen ernstige bijwerkingen gezien.

Conclusie van de auteurs: Dimethyl Fumaarzuur lijkt een veilig en redelijk effectief middel te zijn voor de behandeling van psoriasis bij jongeren. Verdere en meer studies zijn echter nodig voor het gebruik van dit middel bij kinderen met psoriasis.

Nieuwsoverzicht

Groot onderhoud op 25 en 26 oktober 2018
1 oktober 2018

Zoals u wellicht weet dienen diverse installaties vervangen te worden om aan de huidige eisen te kunnen blijven voldoen en uw behandeling in ons centrum zo comfortabel mogelijk te kunnen uitvoeren.
Lees meer...


Gewijzigd privacy beleid
7 juni 2018

Wij hebben onlangs onze privacyverklaring aangepast, omdat sinds 25 mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing is.
Lees meer...


Facebookpagina Padbergkliniek
20 februari 2018

Sinds december 2017 operationeel
Lees meer...


ZKN keurmerk 2018
13 februari 2018

Padbergkliniek / Psoriasiscentrum opnieuw gecertificeerd voor ZKN keurmerk
Lees meer...


Een innovatieve behandeling op natuurlijke basis
22 mei 2017

Twee procent van alle Nederlanders lijdt aan deze vaak erfelijke huidziekte. Gelukkig is het niet besmettelijk, maar patiŽnten worden er soms wel zo op aangekeken…
Lees meer...


Externe audit
13 februari 2017

Ook dit jaar mogen we met gepaste trots melden dat onze kliniek opnieuw het keurmerk certificaat "ZKN" en het certificaat ISO 9001-2008 heeft behaald.
Lees meer...