Fumaarzuur bij kinderen met psoriasis

D.M.W. Balak, A.M. Oostveen, M.T. Bousema, A.W. Venema, W.P. Arnold, M.M.B. Seyger and H.B. Thio.

Effectiveness and safety of fumaric acid esters in children with psoriasis: a retrospective analysis of 14 patients from the Netherlands. British Journal of Dermatology, juni 2013.

Nederlandse dermatologen behandelden, tussen 2004 en 2012, 14 kinderen met

psoriasis met de dimethyl ester van fumaarzuur. Achteraf werden de resultaten geanalyseerd en gepubliceerd in het British Journal of Dermatology: De gemiddelde leeftijd bij aanvang van de therapie was 15 jaar (8 tot 17 Jaar). De gemiddelde duur van de therapie was 10 maanden (1 tot 80 maanden), met een gemiddelde dosis per dag van 360 mg (240 tot 600 mg). Vijf van de patiŽnten bereikten volledig verdwijnen van de huidafwijkingen, een patiŽnt bereikte een goede verbetering, drie patiŽnten verkregen een gedeeltelijke verbetering en bij vijf patiŽnten werd geen verbetering gezien. De therapie werd over het algemeen goed verdragen, maar twee patiŽnten stopten in verband met bijwerkingen, een met diarree en de ander met opvliegingen. Bijbehorend bloedonderzoek gaf geen aanleiding tot stoppen van de therapie of tot verlaging van de dosis. Er werden geen ernstige bijwerkingen gezien.

Conclusie van de auteurs: Dimethyl Fumaarzuur lijkt een veilig en redelijk effectief middel te zijn voor de behandeling van psoriasis bij jongeren. Verdere en meer studies zijn echter nodig voor het gebruik van dit middel bij kinderen met psoriasis.

Nieuwsoverzicht

Training Mindfulness speciaal voor PsoriasispatiŽnten
6 maart 2020

De Padberg Kliniek heeft samen met Marije te Raa een training Mindfulness speciaal voor PsoriasispatiŽnten heeft ontwikkeld.
Lees meer...


Op 5 februari 2020 heeft de jaarlijkse audit plaatsgevonden behorend bij de certificering van de Padbergkliniek / Psoriasiscentrum.
25 februari 2020

Lees meer...


Inloggen digitaal patiŽntenportaal
5 december 2019

Per 1 december kunt u inzage krijgen, in uw eigen, digitale patiŽntenportaal.
Lees meer...


VIPP B1 met succes geauditeerd.
3 juli 2019

Op woensdagmorgen 3 juli heeft het Psoriasiscentrum Ede met goed gevolg de VIPP B1 audit afgesloten.
Lees meer...


ZKN keurmerk 2019 behaald
25 februari 2019

Op 30 januari heeft de jaarlijkse audit plaatsgevonden
Lees meer...


Drukte en wijziging openingstijden
25 februari 2019

Al enige tijd neemt het aantal behandelingen in ons centrum weer toe.
Lees meer...