Fumaarzuur bij kinderen met psoriasis

Dimethyl Fumaarzuur lijkt een veilig en redelijk effectief middel te zijn voor de behandeling van psoriasis bij jongeren

D.M.W. Balak, A.M. Oostveen, M.T. Bousema, A.W. Venema, W.P. Arnold, M.M.B. Seyger and H.B. Thio.

Effectiveness and safety of fumaric acid esters in children with psoriasis: a retrospective analysis of 14 patients from the Netherlands. British Journal of Dermatology, juni 2013.

Nederlandse dermatologen behandelden, tussen 2004 en 2012, 14 kinderen met

psoriasis met de dimethyl ester van fumaarzuur. Achteraf werden de resultaten geanalyseerd en gepubliceerd in het British Journal of Dermatology: De gemiddelde leeftijd bij aanvang van de therapie was 15 jaar (8 tot 17 Jaar). De gemiddelde duur van de therapie was 10 maanden (1 tot 80 maanden), met een gemiddelde dosis per dag van 360 mg (240 tot 600 mg). Vijf van de patiënten bereikten volledig verdwijnen van de huidafwijkingen, een patiënt bereikte een goede verbetering, drie patiënten verkregen een gedeeltelijke verbetering en bij vijf patiënten werd geen verbetering gezien. De therapie werd over het algemeen goed verdragen, maar twee patiënten stopten in verband met bijwerkingen, een met diarree en de ander met opvliegingen. Bijbehorend bloedonderzoek gaf geen aanleiding tot stoppen van de therapie of tot verlaging van de dosis. Er werden geen ernstige bijwerkingen gezien.

Conclusie van de auteurs: Dimethyl Fumaarzuur lijkt een veilig en redelijk effectief middel te zijn voor de behandeling van psoriasis bij jongeren. Verdere en meer studies zijn echter nodig voor het gebruik van dit middel bij kinderen met psoriasis.

Korte
wachtlijsten
Deskundig
team
35 jaar
kwaliteit
Vergoed door de
meeste verzekeraars

Het Psoriasis Dagbehandelingscentrum gaat haar behandelingen per 1 januari 2024 stoppen

Helaas moeten wij meedelen dat het Psoriasis Dagbehandelingscentrum haar behandelingen per 1 januari 2024 gaat stoppen.

Klanttevredenheid

Psoriasis Dagbehandelingscentrum Midden-Nederland wil graag weten hoe haar patiënten de kwaliteit van zorg ervaren, middels een klanttevredenheidsonderzoek.