Psoriasis en stress

Men zegt vaak dat psoriasis verergert als er veel stress in het leven van de patiŽnt met psoriasis voorkomt. Kan dat ook wetenschappelijk bewezen worden?

Cortisol, een hormoon dat geproduceerd wordt door de bijnieren, heeft een stressverlagende invloed. Het is bekend dat door stress het cortisolgehalte in het bloed toeneemt.

Een groep onderzoekers in het UMCN te Nijmegen kon aantonen dat:

bij toename van zelf gerapporteerde stress de ernst van de psoriasis en de jeuk toenamen (hogere PASI-score).

Daarnaast konden deze onderzoekers aantonen dat door kunstmatig geÔnduceerde stress, toegediend aan patiŽnten die extra stressgevoelig reageren, de cortisol productie afnam, vergeleken met andere patiŽnten met psoriasis die aangaven minder stressgevoelig te zijn.

De resultaten van deze studie wijzen er dan mogelijk ook op dat patiŽnten met psoriasis met relatief veel dagelijkse stressoren met een veranderde cortisolrespons reageren, namelijk een lagere productie, en meer gevoelig zijn voor de invloed van stressfactoren op hun psoriasis.

Samengevat kan dit betekenen dat bij een patiŽnt met toename van zijn of haar psoriasis er gekeken kan worden of er ook sprake is van veel stress en kan daar aandacht aan besteed worden.

Literatuur:

A.W.M. Evers e.a.: Stress, cortisol en psoriasis: als stress onder de huid gaat… Nederlands tijdschrift voor dermatologie en venereologie, feb 2011.

Nieuwsoverzicht

Training Mindfulness speciaal voor PsoriasispatiŽnten
6 maart 2020

De Padberg Kliniek heeft samen met Marije te Raa een training Mindfulness speciaal voor PsoriasispatiŽnten heeft ontwikkeld.
Lees meer...


Op 5 februari 2020 heeft de jaarlijkse audit plaatsgevonden behorend bij de certificering van de Padbergkliniek / Psoriasiscentrum.
25 februari 2020

Lees meer...


Inloggen digitaal patiŽntenportaal
5 december 2019

Per 1 december kunt u inzage krijgen, in uw eigen, digitale patiŽntenportaal.
Lees meer...


VIPP B1 met succes geauditeerd.
3 juli 2019

Op woensdagmorgen 3 juli heeft het Psoriasiscentrum Ede met goed gevolg de VIPP B1 audit afgesloten.
Lees meer...


ZKN keurmerk 2019 behaald
25 februari 2019

Op 30 januari heeft de jaarlijkse audit plaatsgevonden
Lees meer...


Drukte en wijziging openingstijden
25 februari 2019

Al enige tijd neemt het aantal behandelingen in ons centrum weer toe.
Lees meer...