Relatie psoriasis en vaatziekten

Is er een relatie tussen psoriasis begonnen op jeugdige leeftijd en het optreden van hart- en vaatziekten op latere leeftijd?

Het is bekend dat er een relatie bestaat tussen psoriasis, het optreden van hart- en vaatziekten, suikerziekte, overgewicht en verhoogde cholesterolwaarden in het bloed.

Er is weinig bekend over de relatie tussen het op jonge leeftijd krijgen van psoriasis en het op latere leeftijd hebben van de hierboven genoemde aandoeningen en afwijkingen.
Franse dermatologen hebben daarom een studie gedaan onder ruim 20000 patiŽnten met psoriasis om erachter te komen of hart- en vaatziekten vaker optreden bij diegenen die voor hun 18e levensjaar al psoriasis hadden, vergeleken met hen die na hun 18e levensjaar psoriasis kregen.
Hiertoe werd een vragenlijst afgewerkt waarin gevraagd werd naar het begin van de huidafwijkingen en naar risicofactoren voor hart- en vaatziekten, waaronder gewicht, BMI*, buikomvang, te hoog cholesterol, suikerziekte, hoge bloeddruk, roken en persoonlijke of familiaire hart- en vaatziekten.

Resultaat:
Zij die voor hun 18e levensjaar al psoriasis hadden ontwikkeld bleken minder vaak overgewicht, te grote buikomvang, suikerziekte, te hoog cholesterol, hoge bloeddruk en familiaire hart- en vaatziekten te hebben dan zij die na hun 18e psoriasis kregen. Wel bleken zij vaker te roken en dan vooral de mannen.
Het bleek ook dat (oudere) leeftijd een duidelijke relatie toonde met hart- en vaatziekten, maar dat de leeftijd tijdens het ontwikkelen van de psoriasis hier geen relatie mee toonde. Ernstige psoriasis toonde vaker samenhang met overgewicht en artritis psoriatica (op reuma gelijkende gewrichtsontstekingen bij psoriasis).

Conclusie:
Psoriasis die zich voor het 18e levensjaar ontwikkelt geeft geen extra risico voor het ontstaan van hart- en vaatziekten op latere leeftijd.

*BMI staat voor Body Mass Index: De Body Mass Index is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van het lichaamsgewicht. Zie: http://www.hartstichting.nl/gezond_leven/bmi_berekenen/

Dick de Hoop;
Uit: British Journal of Dermatology (2013) 169, 889-895.

Nieuwsoverzicht

Training Mindfulness speciaal voor PsoriasispatiŽnten
6 maart 2020

De Padberg Kliniek heeft samen met Marije te Raa een training Mindfulness speciaal voor PsoriasispatiŽnten heeft ontwikkeld.
Lees meer...


Op 5 februari 2020 heeft de jaarlijkse audit plaatsgevonden behorend bij de certificering van de Padbergkliniek / Psoriasiscentrum.
25 februari 2020

Lees meer...


Inloggen digitaal patiŽntenportaal
5 december 2019

Per 1 december kunt u inzage krijgen, in uw eigen, digitale patiŽntenportaal.
Lees meer...


VIPP B1 met succes geauditeerd.
3 juli 2019

Op woensdagmorgen 3 juli heeft het Psoriasiscentrum Ede met goed gevolg de VIPP B1 audit afgesloten.
Lees meer...


ZKN keurmerk 2019 behaald
25 februari 2019

Op 30 januari heeft de jaarlijkse audit plaatsgevonden
Lees meer...


Drukte en wijziging openingstijden
25 februari 2019

Al enige tijd neemt het aantal behandelingen in ons centrum weer toe.
Lees meer...