Digitaal patiëntendossier
LoginZonnebrandcrème en vitamine D.
De relatie tussen de dikte van opgebrachte zonnebrandcrèmeen en vitamine D productie na UVB belichtingen.
Uit het British Journal of Dermatology, augustus 2012: The relation between sunscreen layer thickness and vitamin D production after ultraviolet B exposure: a randomized clinical trial.
Zonnebrandcrème wordt over de gehele wereld gebruikt om beschadiging van de huid door het zonlicht te voorkomen en het gebruik ervan wordt de laatste jaren sterk aangemoedigd.
Er gaan echter stemmen op die ervoor waarschuwen dat hierdoor het gehalte in het bloed aan vitamine D te laag zou kunnen worden.
Onder invloed van het zonlicht wordt in de huid vitamine D aangemaakt. Vitamine D is nodig voor gezonde botten en epidemiologische studies hebben aangetoond dat een tekort aan vitamine D geassocieerd is met diverse ziekten, zoals bepaalde vormen van kanker, hart- en vaatziekten en auto-immuunziekten. Over vitamine D en wat vitamine D doet kunt u lezen op onderstaande sites:
http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/wat-doet-vitamine-d-126/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_D
Daar nog niet precies bekend is hoe en hoeveel zonnebrandcrème het vitamine D gehalte in het bloed beïnvloedt, heeft een Deense groep onderzoekers gekeken naar de werking van zonnebrandcrème op het gehalte aan vitamine D in het bloed. Zij wilden vooral onderzoek doen naar de relatie tussen hoeveelheid gebruikte zonnebrandcrème en het gehalte aan vitamine D (25-hydroxyvitamine D3) in het bloed na UVB belichtingen (UVB belichtingen worden ook in ons dagbehandelingcentrum gebruikt bij de behandeling van psoriasis).
Een groep van 37 vrijwilligers met ongeveer hetzelfde huidtype werd door loting verdeeld in kleinere groepen die alvorens belicht te worden behandeld werden met een zonnebrandcrème met factor 8 (SPF 8). Er werd bij iedereen een standaard gebied op de borst en de rug met zonnebrandcrème behandeld en belicht. De overige huid werd afgedekt. De 5 onderscheiden groepen kregen 0 mg/cm2, 0,5 mg/cm2 , 1 mg/cm2 , 1,5 mg/cm2 of 2 mg/cm2 zonnebrandcrème opgebracht. De deelnemers werden 20 minuten na het opbrengen van de zonnebrandcrème in totaal 4 keer belicht met UVB met tussenpozen van 2 à 3 dagen. Deze belichtingen waren zodanig gekozen dat er geen roodheid (verbrandingen) kon optreden.
Voorafgaand aan de studie en 3 dagen na de laatste belichting werd bij de vrijwilligers bloed afgenomen en het gehalte aan vitamine D bepaald.
Ook werd gekeken naar de mate van pigmentatie van de deelnemers voorafgaand en aan het einde van de studie.
Resultaten:
In de gehaltes aan vitamine D en in pigmentatie kon voorafgaand aan deze studie geen verschil aangetoond worden in de 5 groepen. Ook was de pigmentatie in geen van de groepen na de studie toegenomen.
Wat het gehalte aan vitamine D aan het einde van de studie betreft bleek dat er een stapsgewijze (exponentiële) toename was bij afname van de hoeveelheid opgebrachte zonnebrandcrème.
In de groep die de door de fabrikant aanbevolen hoeveelheid van 2 mg/cm2 had gekregen was de toename van vitamine D 4 x minder dan die in de groep van 0 mg/cm2 en verschilde deze laatste niet significant van de beginwaarde. M.a.w. de zonnebrandcrème werkt in elk geval op de aanmaak van vitamine D.
Dit kan dus betekenen dat bij correct gebruik van zonnebrandcrème er te weinig vitamine D gevormd wordt en er dus een tekort zou kunnen ontstaan, zeker wanneer men ook nog de door de WHO geadviseerde kledingadviezen zou volgen. Zie hiervoor:
http://www.who.int/uv/publications/en/primaryteach.pdf
Deze studie toont dus aan dat het juiste gebruik van zonnebrandcrème niet alleen gevolgen heeft voor het niet optreden van verbranding maar ook voor het gehalte aan vitamine D in het bloed.
Noot van de schrijver:
Gelukkig hoeven de degenen die bij ons behandeld worden met UVB niet bang te zijn voor te weinig aanmaak van vitamine D.
Dick de Hoop.

wachtlijsten

team

kwaliteit

meeste verzekeraars
Klanttevredenheid
Psoriasis Dagbehandelingscentrum Midden-Nederland wil graag weten hoe haar patiënten de kwaliteit van zorg ervaren, middels een klanttevredenheidsonderzoek.
Het behandelteam
De dermatologen die aan het Centrum zijn verbonden, stellen de diagnose vast en begeleiden de behandeling. Alle behandelassistentes zijn gediplomeerd voor dermatologische behandelingen en volgen periodiek cursussen om hun kennis op niveau te houden, en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen.