Symptomen

Het belangrijkste verschijnsel van psoriasis is het voorkomen van scherp begrensde, witschilferende plakkaten. Er zijn plaatsen op het lichaam waar deze plakken vaak voorkomen, zoals de buitenkanten van ellebogen en knieŽn, maar het kan juist ook in lichaamsplooien zijn, op de behaarde hoofdhuid of op handen en voeten en daarbij ook onder de nagels.

Soms is er sprake van jeuk, waarbij krabben het effect erger maakt en er bloedende plekken kunnen ontstaan. Een vorm met ernstige gevolgen is de arthritis psoriatica, waarbij er rheuma-achtige aandoeningen aan gewrichten ontstaan.

Vaak ontstaan de eerste verschijnselen tijdens de puberteit, maar het is mogelijk om op elke leeftijd psoriasis te krijgen. De verschijnselen beginnen met roodhuid van plekken op de huid, gevolgd door schilfervorming. De oorzaak van deze ontsteking in de huid is nog niet bekend. Factoren die dit ontstekingsproces kunnen bevorderen zijn infecties, bijvoorbeeld van de luchtwegen, of het gebruik van medicijnen, zoals bŤtablokkers en/of ACE-remmers (middelen tegen hoge bloeddruk). Ook heftige emoties of stress kunnen de start zijn van het ontstaan van psoriasis.

Korte
wachtlijsten
Deskundig
team
35 jaar
kwaliteit
Vergoed door de
meeste verzekeraars

Klanttevredenheid

Psoriasis Dagbehandelingscentrum Midden-Nederland wil graag weten hoe haar patiŽnten de kwaliteit van zorg ervaren, middels een klanttevredenheidsonderzoek.

Het behandelteam

De dermatologen die aan het Centrum zijn verbonden, stellen de diagnose vast en begeleiden de behandeling. Alle behandelassistentes zijn gediplomeerd voor dermatologische behandelingen en volgen periodiek cursussen om hun kennis op niveau te houden, en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen.